Evapo-Rust -käyttöohje

VAIHE 1.

Kaada Evapo-Rust -liuosta sopivan kokoiseen astiaan (materiaalilla ei väliä).
Pitkänomaisten kappaleiden käsittelyyn sopii esimerkiksi parvekekukkalaatikko.

Tuore Evapo-Rust on vaalean keltaista, ja se tummuu sitä mukaa kun ruosteen määrä siinä lisääntyy (liuoksen teho on lopussa kun väri muuttuu mustaksi).

Esipuhdista kappale öljystä, rasvasta, hiekasta, mullasta ja vastaavasta.

VAIHE 2.


Upota kappale kokonaan liuokseen. Kylvyn lämpötilan pitää olla vähintään 16ºC. Tarvittava käsittelyaika on minuuteista tunteihin, ruosteen syvyydestä riippuen.
Mikäli kappaletta ei voi upottaa kokonaan, sen voi käsitellä useassa erässä. Esimerkiksi polttoainetankin voi käsitellä niin, että kääntelee sitä eri asentoihin vaikkapa tunnin välein.
Suuret pinnat: kastele Evapo-Rust -liuoksessa paperipyyhkeitä, ja asettele ne ruosteisten kohtien päälle esim. magneeteilla, ja lopuksi kääri koko alue muoviin (esim. “elmukelmulla”), jotta liuos ei haihdu.

VAIHE 3.

Kun ruoste on lähtenyt, huuhtele vedellä ja kuivaa välittömästi, koska vedestä kostea pinta kerää nopeasti pintaruostetta.

Voit vaihtoehtoisesti kastaa kappaleen uudelleen liuoksessa, ja antaa sen kuivua pintaan, jolloin Evapo-Rust ehkäisee ruostumista 10-30 päivää, ilmankosteudesta riippuen. Käytä varastointiin mieluiten puhdasta (käyttämätöntä) Evapo-Rustia. Huuhtele Evapo-Rust pois ennen lopullista pintakäsittelyä.
Moottorin jäähdytysjärjestelmän ruosteenpoisto:
Laske kaikki jäähdytinneste pois. Täytä järjestelmä pelkällä vedellä ja käytä lämpimäksi, lämmityslaite päällä. Laske huuhteluvesi pois sen jäähdyttyä. Täytä jäähdytysjärjestelmä Evapo-Rustilla. Voit laimentaa seosta hiukan vedellä (max 20%), mutta prosessin teho laskee. Käytä moottori lämpimäksi, ja pidä lämmityslaite päällä, jotta liuos kiertää myös lämmityslaitteessa. Sammuta moottori ja anna seistä vuorokauden (voit myös ajaa normaalisti tämän ajan, kunhan et anna seoksen jäätyä), ja laske Evapo-Rust astiaan. Ota liuos talteen, koska sen voi käyttää uudelleen. Huuhtele järjestelmä vedellä kuten alussa. Täytä järjestelmä sopivalla seoksella jäähdytinnestettä ja vettä.