Evapo-Rust FAQ – Yleisimmät kysymykset

 1. Voiko Evapo-Rustia käyttää uudestaan ja kuinka kauan se kestää?
  Tuotetta voi käyttää uudestaan niin kauan kunnes sen teho loppuu. Yksi gallona (3.8 litraa) Evapo-Rustia poistaa noin 0.5 litraa kuivaa ruostetta, eli aika paljon! Tuore liuos on vaalean keltaista, ja sen ominaispaino on 1.042. Käytön myötä liuos muuttuu tummemmaksi, lopulta aivan mustaksi, ja sen ominaispaino kasvaa arvoon 1.08. Tällöin liuos on täysin palvellut.
  Huomaa että kerran käytetty liuos on säilytettävä avoimessa astiassa, koska hapettomassa tilassa bakteerit alkavat hajottaa liuosta. Voit kaataa sen takaisin tyhjään kannuun, mutta jätä korkki pois, että ilma pääsee kiertämään kannussa.
 2. Kuinka kauan Evapo-Rust säilyy?
  Evapo-Rust säilyy avaamattomassa pakkauksessa loputtomiin. Tuote on suunniteltu biohajoavaksi, tarkoittaen sitä, että kun liuokseen pääsee ilmasta ja käsiteltävistä kappaleista anaerobisia (hapettomassa tilassa toimivia) bakteereita, ne alkavat hajottaa liuosta jos se joutuu hapettomaan tilaan, kuten maaperään. Siitä syystä  kertaalleen käytetty liuos on säilytettävä avoimessa astiassa. Suljetussa astiassa se voi pilaantua kuukaudessa (minkä huomaa hajusta). Avoimessa astiassa se säilyy jopa vuosia. Merkitse astiaan pinnan korkeus, jotta voit lisätä astiaan vettä sitä mukaa kun sitä haihtuu. Liuoksesta haihtuu ainoastaan vettä, ja haihtumisnopeus on sama kuin vedellä. 
 3. Onko kappale pakko upottaa liuokseen vai voiko sen käsitellä muuten? 
  Evapo-Rust toimii parhaiten kun kappale on upotettu liuokseen. Suihkuttaminen, sively ja vastaavat menetelmät saattavat toimia kevyeeseen pintaruosteeseen. Useimmiten ne eivät toimi, koska aine ehtii haihtua ennen kuin se ehtii poistaa ruosteen. Suurten kappaleiden käsittely onnistuu siten, että kastelee imukykyisiä paperipyyhkeitä liuoksessa, asettelee ne ruosteisten kohtien päälle, ja käärii lopuksi koko alueen muoviin esimerkiksi “elmu-kelmulla”, jotta aine ei pääse haihtumaan. Pyyhkeet saa pysymään paikallaan esimerkiksi magneeteilla. Käsittelyaika tällä menetelmällä on yleensä pidempi kuin upottamalla.
 4. Miten voin hävittää käytetyn liuoksen?
  Käytetyn liuoksen hävittäminen riippuu siitä, onko mukana rasvaa, öljyä, tai muita vieraita aineita. Kun esipuhdistat kappaleet ennen Evapo-Rust -käsittelyä, käytetyn liuoksen hävittäminen riippuu ainoastaan sen sisältämästä raudasta. Jos liuos sisältää vain ruostetta (= rautaa) ja Evapo-Rustia, sen voi yleensä kaataa suoraan viemäriin. Käytetyn liuoksen pH on välillä 6.1-7.0. Käytetty liuos on erinomaista lannoitetta – sekoita vesijohtoveteen suhteessa 1:10 ja kaada maahan.
 5. Miten muka Evapo-Rust on pH-neutraalia, vaikka sen pH on 6.1 eli hapan?
  pH-asteikko on logaritminen. Arvojen 6-8 välillä ei ole juurikaan eroa, ja esimerkiksi hanaveden pH on tällä välillä. Mutta tästä eteenpäin asteikon jokaisen pykälän välillä on kymmenkertainen ero aktiivisuudessa. Tästä johtuen ero asteikon välillä 5.99-6.00 on sama kuin välillä 6-7. Kemikaaleja välillä 6-8 pidetän neutraaleina. Esimerkiksi kahvin pH on noin 5, oluen noin 4.5 ja kolajuoman pH noin 2.5. Eli kahvi on kymmenen kertaa ja kolajuoma yli tuhat kertaa happamampaa kuin Evapo-Rust (pH 6.1). 
 6. Miksi kappaleet pitää esipuhdistaa?
  Evapo-Rust kykenee jossain määrin tunkeutumaan lian ja rasvan alle, mutta rasva ja öljy lyhentävät Evapo-Rustin käyttöikää, ja lisäksi öljyistä jätettä ei saa kaataa viemäriin. Siksi esipuhdistus on tärkeää. Jos kappale sisältää muita nesteitä, saattaa olla että liuos muuttuu emäksiseksi, eikä enää toimi.
 7. Voiko Evapo-Rust jäätyä?
  Kyllä, Evapo-Rust voi jäätyä, mutta se ei mene siitä pilalle, ja se toimii taas sulaessaan. Mutta jäätyessään se saattaa rikkoa astian.
 8. Voiko prosessia nopeuttaa?
  Prosessia voi nopeuttaa nostamalla liuoksen lämpötilaa, ja/tai laittamalla seoksen liikkeeseen. Kylvyn lämpötilan pitää olla aina vähintään 16ºC. Kylvyn lämmittäminen 50-60ºC asteeseen puolittaa käsittelyajan. 50ºC on optimaalinen tehon ja haihtumisnopeuden suhteen. Ultraäänipesuri lyhentää käsittelyaikaa 75-80%. Yhdistämällä lämpötilan 50ºC ja ultraäänipesurin, kevyesti ruostuneille osille riittää 2 minuuttia ja pahasti ruostuneille osille 20 minuuttia.
 9. Poistaako Evapo-Rust pinnoitteet?
  Evapo-Rust poistaa oksidipinnoitteet, kuten sinistyksen, noin puolessa tunnissa. Mikäli kappale  on kylvyssä pidempään kuin ruosteenpoisto vaatii, myös kadmium- ja sinkkipohjaiset käsittelyt saattavat kärsiä. Se ei vaikuta anodisointiin, kromaukseen, niklaukseen, pulverimaaliin eikä muihin maaleihin, elleivät ne sisällä oksideja. 
 10. Joihinkin osiin jää musta kalvo. Mitä se on ja miten sen saa pois?
  Kappaleen pintaan jäävä musta kalvo on hiiltä, joka on teräksen yleisin seosaine. Korkeahiilisillä teräksillä  (esim. sahanterät, jouset) kappaleen pintaan saattaa saostua niin paljon hiiltä, että siitä jää pintaan musta kalvo. Hiili on peräisin ruostuneesta teräksestä. Evapo-Rust poistaa ruosteesta raudan, ja hiili jää jäljelle. Sen saa suurimmaksi osaksi pyyhittyä pois.
 11. Voiko Evapo-Rustilla poistaa hapettumat alumiinista, messingistä ja kuparista?
  Ei voi. Evapo-Rust ei vaikuta alumiiniin, kupariin eikä messinkiin millään tavalla. Se ei myöskään vahingoita lasia, kumeja, muoveja, puuta eikä tekstiilejä.
 12. Voiko Evapo-Rustin antaa kuivua pintaan?
  Ruosteenpoiston jälkeen Evapo-Rust pitää huuhdella pois, koska sen sisältämä ruoste jää muuten pintaan, ja aktivoituu uudelleen. Sen sijaan puhdasta, käyttämätöntä Evapo-Rustia voi käyttää estämään varastoinnin aikainen ruostuminen. Tässä tapauksessa Evapo-Rustin voi myös suihkuttaa pintaan.
 13. Voiko ruosteenpoiston tehdä suihkuttamalla tai harjaamalla?
  Evapo-Rust toimii parhaiten upottamalla. Suihkuttamalla aine ehtii kuivua ennen kuin se ehtii poistaa ruosteen. Voit toki kokeilla suihkuttamista ja samanaikaista harjaamista teräsharjalla, joka nopeuttaa prosessia.
 14. Voiko Evapo-Rust vahingoittaa kappaleita, jotka ovat kylvyssä pitkiä aikoja?
  Ei, Evapo-Rust ei vahingoita tervettä terästä tai valurautaa pidemmässäkään upotuksessa. Mutta jos kappale on vain osittain upotettuna kylpyyn, rajakohtaan saattaa etsaantua erottuva jälki, jos kappale on kylvyssä useita päiviä.
 15. Voiko Evapo-Rustia käyttää paljaan teräksen varastointiin ehkäisemään ruostumista?
  Kyllä, kun ruosteenpoisto on suoritettu ja kappale on huuhdeltu puhtalla vedellä ja kuivattu, kasta kappale puhtaassa Evapo-Rust -liuoksessa, tai suihkuta kappaleen pintaan puhdasta liuosta, ja anna kuivua pintaan.  Evapo-Rust ehkäisee ruostumista jopa 6 viikkoa.
 16. Tarvitaanko Evapo-Rust -käsittelyn jälkeen jatkokäsittelyjä?
  Kun Evapo-Rust -käsittely on suoritettu ja kappale huuhdeltu puhtaalla vedellä, kappale on välittömästi kuivattava, jotta se ei ehdi pintaruostua. On tärkeää aina huuhdella kappale kylvyn jälkeen, koska jos Evapo-Rustin antaa vain kuivua pintaan, sen sisältämä ruoste aktivoituu uudelleen. 
 17. Jos käytän puhdasta Evapo-Rust liuosta estämään ruostumista varastoinnin aikana, pitääkö se poistaa ennen kappaleen maalausta tai pinnoitusta?
  Jos Evapo-Rust -liuosta käyttää varastointiin, kappale vain yksinkertaisesti huuhdellaan vedellä ennen jatkokäsittelyä. Evapo-Rust on erittäin vesiliuikoista, ja noin 5 sekunnin huuhtelu yleensä riittää. Muista käyttää tuoretta Evapo-Rustia varastointiin!
 18. Vaikuttaako Evapo-Rust -käsittely teräksen ominaisuuksiin?
  Evapo-Rust ei vaikuta teräksen ominaisuuksiin.
 19. Voiko Evapo-Rustia käyttää “ruosteenirrotusöljynä” kuten WD-40 ja vastaavat?
  Kyllä, Evapo-Rustia voi käyttää ruostuneiden osien irrotukseen. Sen tunkeutumisominaisuudet ovat hyvät.
 20. Missä Evapo-Rust valmistetaan?
  Evapo-Rustia valmistaa Harris International Laboratories, Arkansas USA.